Taca to moj ''nowy'' nabytek za cale 30 pensow-jak ja kocham takie zakupy:)) Do tego mam dwa ''srebrne'' kielichy,ale otym w innym poscie:)
Przepis na chlebek bananowy:
4 banany
1/3szklanki roztopionego masla(ja daje olej)
3/4szklanki cukru
1 roztrzepane jajko
jedna lyzeczka ekstraktu z wanilii
1lyzeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki maka
Rozgniatamy widelcem banany i dodajemy roztopione maslo(ja olej),dodac cukier roztrzepane jajko i wanilie.Na koncu dodac make wymieszana ze szczypta soli i soda.Wszystko razem wymieszac. Piec okolo godziny (ja pieke 55 minut) w piekarniku nagrzanym do 170stopni.C w keksowce 10x20cm
Ostatnio trafilam na fantastycznego bloga!Jesli kochacie dobrze zjesc to musicie tam koniecznie zajrzec.Super przepisy z pieknymi zdjeciami.Tam gotowanie jest sztuka.Autorka widac robi to z pasja i z sercem.Wspaniale przepisy kuchni francuskiej!Znajdziecie tam przepis na chleb,pasztety,ryby,salatki tarty....duzo by wymieniac-zobaczcie same http://waniliowo.blogspot.com/ Jak jak tam wchodze to robie sie glodna:)
Do nastepnego razu
Właśnie zaglądam rano do kompa, bo dzisiaj mam urlop, a tu widzę takie smakowitości. Chciałam nadmienić, że jeszcze nic nie jadłam:) Szkoda, że tak daleko mamy bo bym chętnie kromkę skradła:) No nic zostało mi wziąć psy pod pachę i ruszyć do sklepu po kajzerki niestety. Przepis wart wypróbowania, bo nieskomplikowany a to jest coś co lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Asia
Właśnie zaglądam rano do kompa, bo dzisiaj mam urlop, a tu widzę takie smakowitości. Chciałam nadmienić, że jeszcze nic nie jadłam:) Szkoda, że tak daleko mamy bo bym chętnie kromkę skradła:) No nic zostało mi wziąć psy pod pachę i ruszyć do sklepu po kajzerki niestety. Przepis wart wypróbowania, bo nieskomplikowany a to jest coś co lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Asia
Fajny przepis, chyba się skuszę:) Spróbuję zamiast zwykłej mąki dać razowej, mam nadzieję, że wyjdzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny u mnie:)
cudny chlebek.
OdpowiedzUsuńTeż go lubię !!! Moje dzieci stwierdziły że to nie chlebek tylko babka hi hi hi. Zwał jak zwał i tak jest super :) ja go lubię podgrzewać w tosterze (taki jest chrupiący potem )a na górę jakieś kwaskowate konfitury - pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Cześć :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajrzałam do kompa i co widzę wpis z 2 w nocy, a myślałam że tylko ja tak mam że kompletnie nie śpię..
A dziś : dzień dobry :)Fajny przepis i bardzo fajne fotografie. Pozostaje tylko wypróbować. Bananowego chleba to jeszcze nigdy nie robiłam. Ciekawa jestem jak smakuje? A tacka prze fajna akurat do chlebka :)Leandro dziękuje za tak wspaniały przepis i życzę dziś wspaniałego dnia, i żeby słoneczko tez tak pięknie świeciło jak teraz u mnie :)całusy :)
Zakup rzeczywiście udany- śliczna taca...
OdpowiedzUsuńA na chlebek z pewnością się skuszę- kiedyś piekłam ciasto bananowe i wszystkim smakowało- przede wszystkim mam tu na myśli moje trochę wybredne dzieci;], więc sądzę, że chlebek też im przypadnie do gustu:)
Asiu kajzerki tez dobre,zwlaszcza na sniadanko:)
OdpowiedzUsuńMagdalenia-daj znac jak sie uda z maka razowa:)
Asieja-dziekuje:)
Jolanno musialabym przetestowac Twoja metode,tylko tak naprawde to chlebek nie zdazy ostygnac i ...juz go nie ma;)
Aleja 57, ja raczej nie mam problemow z zasnieciem tylko mam zawsze tyle rzeczy do zrobienia...szkoda mi czasu na spanie;)A sloneczka niestety nie bylo-cala sobote padal deszcz:( Wciaz czekam na lato!
Boei znam ten bol,moj synus tez jest wybredny...ale chlebek uwielbia|:)